• Tip na výlety: Oltářík a Ostrý

    Tip na výlety: Oltářík a Ostrý

    Na Českém Středohoří je půvabné množství zřícenin na vrcholcích kopců. Výšlap tak není jen prostým vystoupáním na kopec, ale turista zde potká i pozůstatky lidské činnosti z dob středověku. I tento tip je na „Zlaté stezce Zemí hradů“, byť teoreticky se dá zvládnout za jediný den, nezbylo by mnoho času na vychutnání výhledu.

  • WordPress s SQLite

    WordPress s SQLite

    WordPress je od počátku spojen s uložením dat do MySQL/MariaDB. Některé „konkurenční“ CMS, neboli redakční systémy, umí i jiné databáze, například PostgreSQL, nebo lehkou SQLite.

  • Deset prstů

    Deset prstů

    Psaní deseti prsty jsem jako předmět ve škole neměl. Dovednost je užitečná, že nelituji času, a peněz. Do 18.8.2023 se slevou.

  • WordPress: Použité šablony

    WordPress: Použité šablony

    Pro webové stránky je nezřídka potřebné připravit několik variant šablony, například pro „landing page“, jež nemá navigaci a používá zjednodušenou patičku. Občas se mi hodí i trochu jiná varianta pro domovskou stránku a stránky fungující jako „rozcestníky“.

  • Co vám slíbíme, to vám nikdo nedá!!

    Blížící se volby do Poslanecké Sněmovny Parlamentu České Republiky a příval slibů mě po dlouhé době vedou k tématu politiky, jemuž jsem se dlouhou dobu snažil vyhnout.

  • Tip na výlet: Košťálov

    Tip na výlet: Košťálov

    Kopce Českého Středohoří, potažmo pohraničí, skrývají nejeden kopec s pozůstatky hradu. Nedaleko Třebenic s muzeem českého granátu, nad zámkem/hradem Skalka, se tyčí zřícenina Košťálov.

  • Strom kategorií pomocí CTE (SQL)

    Strom kategorií pomocí CTE (SQL)

    CTE jsem si na oblíbil a používám je především pro předvýběr, abych databázi ulehčil při následném spojování (JOIN). Jejich rekurzivní použití je možná ještě silnější zbraní. Použil jsem je pro zpracování stromu kategorií, bez traverzování, nebo bez ltree z PgSQL.

  • Exkluzivitu podcastů u Spotify nevítám

    Exkluzivitu podcastů u Spotify nevítám

    Bombastická zpráva o ekxluzitě Joe Rogana na Spotify (Rogan je ten, v jehož pořadu kouřil Elon Musk marihuanu) má jednu stinou stránku, kterou si asi málokdo připouští.

  • Tip na výlet: Hvězdárna na Hněvíně (Most)

    Tip na výlet: Hvězdárna na Hněvíně (Most)

    Nad městem Most je hrádek Hněvín, ve kterém je restaurace, penzion i  Hvězdárna Dr. Antonína Bečváře; jež je pobočkou Hvězdárny a planetária Teplice. Hvězdárna má otevřeno pravidelně každou sobotu a neděli, v čase 13:00 – 21:00 a při (nepravidelných) významných astronomických úkazech.

  • WordPress: vývojový server na CentOS/RHEL

    Po delší odmlce, spojené s pracovním kolapsem, se vracím ke svému oblíbenému WordPressu. Nedlouho po příchodu CentOS 8 jsem vyměnil server, na kterém mám spuštěný testing (za veřejnou IP). Protože je žádoucí, aby mi fungovaly online aktualizace WordPressu i instalace pluginů, musel jsem udělat několik menších nastavení.